Hier zijn we ook bereikbaar:

13 February 2011

Marokkaanse thee, smaakvol en muntloos

(Een uitgebreide handleiding met tips, door AbdelHakeem.)

Over 'het kind met het badwater weggooien'.

Wat velen van ons doen bij het bereiden van de Marokkaanse thee is zowel de smaak als het vuil weggooien. Want veel merken van gunpowder korrels bevatten, naast de smaak, ook een beetje vuiligheid. De korrels zijn eigenlijk opgedroogde en opgerolde groene theeblaadjes. Daarin bevindt zich het meeste van dit vuil, wat merendeels makkelijk loskomt met heet water en beweging. Deze vuiligheid dient weggespoeld te worden voordat je daadwerkelijk begint aan de thee. De meest gebruikte manier van bereiding is als volgt:
Theepot wordt klaar gezet, korrels erin, een scheutje kokend water erbij, theepot walsen en het water wordt eruit gegoten. Sommigen doendit zogenaamd "schoon wassen" van de theekorrels zelfs meerdere malen voordat ze daadwerkelijk de thee bereiden. Ondertussen is het grootste gedeelte van de smaak al weggespoeld. Dat is niet zo leuk! Zie nu nog maar het beste uit de thee te halen. Het heeft in ieder geval niet mijn voorkeur. Geef mij maar een Marokkaanse thee met een volle smaak!
Logica
Enfin, wil je leren hoe het wel hoort? Met een beetje logica kom je heel ver. Het idee is om de smaak uit de korrels te halen voordat het vuil loskomt. We gebruiken het extract voor de bereiding van de thee en gooien het vuil weg. Dat is alles!

Benodigdheden

Zorg dat je de onderstaande benodigdheden in huis hebt. Het meeste is te koop bij de Marokkaanse winkeltjes in de buurt. Dit is afhankelijk van waar je woont.
  1. Een Marokkaans dienblad.
  2. Een "Berred". Theepot op zijn Marokkaans.
  3. Marokkaanse theeglazen.Dit zijn kleine glaasjes en bevatten vaak een goudkleurig randje. Het randje is heel sierlijk maar niet gezond voor je lichaam. Dat spul komt toch los op de lange termijn en belandt allemaal in je maag. Mijn voorkeur gaat uit naar glaasjes zonder het randje.
  4. Een eetlepel.
  5. Twee grote hittebestendige limonade glazen.
  6. Gunpowder thee. Er zijn verschillende merken beschikbaar. Het merk "555" en "Louban" vind ik zelf wel lekkere theeën.
  7. Suiker. De Marokkaanse mensen zijn gewend geraakt aan de witte suiker, wat eigenlijk alleen maar vergif is voor het lichaam, ook al smaakt 't lekkerder. Natuurlijke rietsuiker is beter.

NB: Benodigdheden nr. 1, 2 & 3 mogen natuurlijk ook gewoon van de Ikea afkomstig zijn. Maar om ook van de sfeer te kunnen genieten van deze thee raad ik je aan toch de Marokkaanse versie aan te schaffen.

Voorbereidingen

Vul de waterkoker met circa anderhalf liter water en breng dit aan de kook. Als het eenmaal gekookt is, giet je een scheutje van dit water in de berred om de binnenkant ervan even te spoelen. Je pakt de berred op en walst 'm even. Zelf heb ik nog nooit van deze benaming gehoord, maar aangezien het op meerdere Marokkaanse thee blogs wordt gebruikt, doe ik het hier ook. Wat bedoeld wordt met walsen is het bewegen van de berred net zoals dat je de hoelahoep beweegt. Op deze manier ontdoe je de berred van eventueel klein vuil.


Dit doe je heel even en giet het water weg. Persoonlijk houd ik er niet van om kokend heet water door putjes, wasbakken, etc... te gieten. Ik schenk het af in een glas en laat deze dan even afkoelen voordat ik het door de wasbak spoel.
Vul de eetlepel met een volle hoeveelheid gunpowder. De lepel moet zo vol zitten dat er een berg op zit (zie foto). Dit is voldoende voor circa 1 liter water. De korrels mogen in de berred.


Op naar de smaak. Je giet wat kokend heet water bij de korrels. De hoogte van de hoeveelheid water in de berred moet ongeveer overeenkomen met de dikte van twee vingers. Het water moet op zijn minst de helft van een groot limonadeglas kunnen vullen. Ten alle tijde, beweeg de berred niet!!! Dit is namelijk het water wat je de smaak gaat leveren. Wees hier dus zuinig op! Zoals eerder al is aangegeven;
Beweging heeft invloed op het loskomen van het vuil. Laat dit zo staan voor circa vier tot vijf minuten. Hoe sterker je de thee wilt hebben, des te langer laat je het "trekken". Omgekeerd geldt dit ook. Voor de eerste keer is vier minuten meer dan voldoende. Na het verstrijken van de tijd giet je de berred leeg in een groot limonade glas (let op: moet hittebestendig zijn.)
Nu dat we het thee-extract in een glas hebben, willen we de thee in de berred ontdoen van het vuil. Je giet een beetje kokend heet water in de berred en walst eventjes met de theepot. Daarna giet je het water af in het andere limonadeglas. Dit herhaal je een paar keer. Totdat je ziet dat het water er redelijk zuiver uitkomt. Als je beide limonadeglazen naast elkaar plaatst kun je zien dat je daadwerkelijk hebt voorkomen dat "het kind met het badwater wordt weggegooid".
De voorbereiding is nu klaar. Het thee-extract is gescheiden van het vuil. De theeblaadjes zijn schoon gewassen. En je bent klaar om aan de thee te beginnen.

De berred & de thee


Giet het glas met het thee extract terug in de theepot. Voeg hier vijf volle eetlepels met suiker aan toe. Net zo vol als bij de gunpowder korrels. Laat de thee nu langzaam trekken op een heel laag vuurtje.
Als je wat tijd over hebt dan is de allerlaagste stand het best. Voorkom dat het water gaat koken. Open zo nu en dan het dekseltje om een kijkje te nemen. Waar je op moet letten zijn twee dingen:
  1. Dat er een soort van schuim rand ontstaat aan de bovenkant van het theewater, langs de rand van de binnenkant van de berred.
  2. Net voordat het water aan de kook komt, kun je de theeblaadjes langzaam naar boven zien komen.

Zodra de blaadjes aan de bovenkant van het water zijn komen drijven, kun je het vuur uitzetten. Gebruik een onderlegger om de theepot op te plaatsen

Beluchten van de thee

Nog heel even en dan kun je genieten van een overheerlijk glaasje Marokkaanse thee, in dit geval zonder mint. Het enige wat je nu nog dient te doen, is de thee beluchten. Hoe dit gedaan wordt is een kunst op zich. Je gebruikt hiervoor het grote limonadeglas dat nu leeg is. Houdt de berred op circa 40 cm hoogte van het glas en schenk het glas vol. Het zal de eerste paar keren niet zo makkelijk gaan, maar oefening baart kunst. Langs de rand van de bovenkant van de thee in het glas kun je dezelfde schuimlaag zien als die in de berred te zien was. Maar in dit geval vele malen groter. Giet het glas weer terug in de berred en herhaal deze procedure nog twee keer. In totaal dus drie keer. Laat de theepot daarna even staan voor circa vijf minuten.

Het inschenken

We zijn klaar om het eindresultaat te testen. Schenk een klein beetje thee in een theeglas en proef even of het zoet genoeg is. Voeg wat extra suiker naar eigen smaak toe indien nodig. Roer niet met de lepel. Schenk weer een limonadeglas vol met thee en giet het weer terug. Niet meer dan twee keer is voldoende. Mocht de thee te zoet zijn, dan weet je in ieder geval dat je de volgende keer drie of vier eetlepels suiker gebruikt in plaats van vijf.
Ik moet er wel bij zeggen dat het algemeen bekend is dat de Marokkaanse thee "mierzoet" is. Of je last krijgt van mieren in huis bij het per ongeluk knoeien van de thee?
Ik weet het niet. Als je met meerdere personen bent is het beter om eerst alle glazen tot de helft te vullen en daarna pas verder aan te vullen. De smaak is dan verdeeld over alle glazen.
Voortaan hoef je niet een Marokkaan te kennen of op bezoek te gaan om de Marokkaanse thee te kunnen drinken.
Laat even weten hoe het resultaat is geworden.
Note: Ik heb hier bewust geen pepermunt aan toegevoegd omdat ik het veel lekkerder vind zonder. Mocht je dit wel willen, voeg dan een handjevol gewassen pepermunt bladeren toe aan de pot nadat deze van het vuur gehaald is. En net voordat je begint met beluchten van de thee.

Het originele artikel van AbdelHakeem is te vinden op zijn blog.

No comments:

Post a Comment