Hier zijn we ook bereikbaar:

20 June 2011

Onverdoofd Halal slachten

Dit stuk werd oorspronkelijk geplaatst op eerstkoffie.org.
Wat houdt de Hala manier van slachten eigenlijk in ?

- De slachter moet een Moslim zijn die bekwaam is in het slachten.
- De slachtplaats moet rein zijn.
- Het dier dat geofferd gaat worden hoort niet te kunnen zien hoe andere dieren geslacht worden. Zo min mogelijk angst.
- Het dier wordt met de kop in de richting van de Qibla (Mekka) geplaatst.
- Zonder verdoving worden in één beweging de halsslagader en de luchtpijp doorgesneden.

Over het 'zonder verdoving' verschillen ook de meningen onder Islamgeleerden. Door voortschrijdend inzicht en technische ontwikkelingen kunnen vele dingen nu, die toen niet konden. Men reist nu ook graag per vliegtuig bijvoorbeeld.

In de Koran:

2:173: "Hij heeft u slechts het gestorvene, het bloed, het varkensvlees en datgene, waarover een andere naam, dan die van Allah is uitgeroepen, verboden. Maar hij, die gedwongen is en dit niet wenst en geen overtreder is, op hem rust geen zonde. Want Allah is Vergevensgezind, Genadevol."

5:3: "Verboden is u het gestorvene, het bloed en het varkensvlees en al waarover een andere naam dan die van Allah is aangeroepen; hetgeen is geworgd en is doodgeslagen en hetgeen is doodgevallen of hetgeen door de horens van dieren is gedood en hetgeen door een wild beest is aangevreten, behalve wat gij hebt geslacht. Verder hetgeen voor afgoden is geslacht en wat gij loot door pijlen, dit is een overtreding. Heden zullen de ongelovigen aan uw godsdienst wanhopen. Vreest dus niet hen, maar Mij. Nu heb Ik uw godsdienst voor u vervolmaakt, Mijn gunst aan u voltooid en de Islam voor u als godsdienst gekozen. Maar wie door honger wordt gedwongen zonder dat hij tot de zonde is geneigd, voorzeker, Allah is Vergevensgezind, Genadevol."

5:5: "Alle goede dingen zijn u deze dag geoorloofd. Het voedsel der mensen van het Boek (christenen en joden) is u geoorloofd en uw voedsel is hun toegestaan."

6:118: "Eet daarom van hetgeen waarover de naam van Allah is uitgesproken als gij in Zijn tekenen gelooft."

6:145: "Zeg: 'Ik vind in hetgeen mij is geopenbaard niets, dat een eter is verboden te eten, met uitzondering van het gestorvene of vloeiend bloed of varkensvlees, want dit alles is onrein - of, wat in overtreding is, waarover een andere naam dan Allah's is aangeroepen.'. Maar wie door noodzaak wordt gedreven en niet begerig is noch de grens overschrijdt: uw Heer is dan voorzeker Vergevensgezind, Genadevol."

Moslims zouden dus eigenlijk enkel geslacht vlees mogen eten. Niet een hert dat zij aanreden op weg naar huis. Dat dier kwam niet aan zijn einde door slacht.

Het is goed om u te realiseren wat het woord 'slacht' dan betekent :

Het slachten van dieren is "het doden van dieren door verbloeding" volgens de definitie in de Europese Richtlijn 93/119/EG inzake de bescherming van dieren bij het slachten of doden. Slacht onderscheidt zich daardoor van de jacht.

Volgens de geldende wetgeving (de Europese Richtlijn en de daarvan afgeleide Belgische en Nederlandse wetgeving), moet in de meeste gevallen geslacht worden in een slachthuis. Ook is het verplicht om de dieren vooraf te bedwelmen, hoewel hiervoor een uitzondering bestaat voor het slachten volgens een godsdienstige ritus, waarmee vooral shechita (joden) en dabh (moslims) wordt bedoeld. (Wikipedia)

Het zal nog een hele toer worden om in Nederland boven Europeese wetgeving te gaan staan met een verbod op een slacht die om religieuze redenen, wel zonder verdoving uitgevoerd mag worden.

Onze 'marktvriendjes' met hun Zioniustische gedoogapen rekenen er op dat die markt alles oplost zodat het wegbezuinigd kan worden uit de overheid.
Zo strijdt Obama voor een soort ziekenfonds waardoor dagelijks leven ook voor niet-juppen weer draaglijk wordt, terwijl onze Liberale vrienden er alles aan doen om geneeskunde weg te bezuinigen en duur te maken voor 'het volk'. Zonder daarbij te kijken naar hoe het modelland USA verging zonder zo'n verzekering. Ach, die vier jaar zit Rutte wel uit. Gezien zijn politieke kleur zal Mark zelf vriendjes genoeg hebben met privéklinieken.

Los van het hele onverdoofde slachtfeest voor die paar Koshere- en Halalkoeien, houdt men er bij dit voorstel weinig rekening mee, dat het meeste van ons geslachte rund bedoeld is voor export naar... het Midden-Oosten, en dientengevolge Halal geslacht wordt, in meer o- of minder stricte mate. Anders gaan de deuren van de rijke Arabieren dicht voor Nederlands slachtvee.

Van al de slachthuismedewerkers die op straat raken kan men dan mooi weer een extra JSF kopen.
Kromme redenatie ? Nee hoor, kijk naar de bezuinigingen bij Defensie. En de JSF.

En de Moslims ? Of de Joden ? Die gaan gewoon met de Ford Transit naar België en Duitsland rijden om daar Halalvlees te kopen. Of wij gaan importeren uit Arabische landen, waar de vrouw niet mag autorijden, maar wel Halalslachtvlees kan kopen.

De minderbedeelden kopen een schaap bij de boer, stoppen dat dier achterin de lease-Passat en laten het een aantal weken grazen op het balkon. Daarna wordt het in de badkamer, door iemand die dat voor het eerst doet, geslacht. Halal. Gescheiden door een tegelwandje in de inloopdouche, kijkt het beest naar Mekka.

Niet zo erg. De -op zich- diervriendelijke methode zoals in veel heilige boeken omschreven, gericht op een zo klein mogelijk lijden van het slachtoffer, is toch al onmogelijk met de huidige massaproductie.
De zorgvuldige, maar tijdrovende manier van slachten zou uiteindelijk nog meer mensen doen sterven van de honger. Het kan gewoon niet meer, dat 'groen', ecologisch of verantwoord boeren. Geen plek, geen tijd.
Er zijn teveel mensen. Honderdduizenden schapen worden nu jaarlijks in Australië bovenop elkaar in een vrachtschip gegooid, om in Indonesië op brute wijze 'Halal' aan hun eind te komen.

De -in de Koran- beschreven snelle- en pijnloze manier werkt prima als een herder zorgdraagt over zijn kudde, die in het nabijgelegen dorp wordt geslacht en de inwoners van vlees voorziet. Er is niets respectvol meer aan als dieren en masse in een schip of in veewagens worden gestouwd, omdat ze dan een halve cent voordeliger geslacht kunnen worden in een ander (Europees) land. Dit komt al niet overeen met 'Halal' en dan is het dier nog niet eens geslacht.

Om deze reden vind ik de discussie rond 'onverdoofd Halal slachten' en een eventueel verbod daarop, wel aardig.
Moslims, maar ook anderen die zorg dragen voor een zo redelijk mogelijk bestaan van een dier dat speciaal voor consumptie werd grootgebracht, zouden zich eens moeten afvragen of hun (religieuze) manier van levensbeëindiging, met ons huidige overbevolkkte consumptiegedrag, nog wel zo Godvruchtig is.
Daarnaast toonde een onderzoek aan dat planten, immers een levend Schepsel Gods, ook pijn kunnen voelen.
Er moet maar weer eens een wereldoorlog of een vreselijke ziekte uitbreken. Anders is de mens ten dode opgeschreven.

Allah/God creëerde ons om Hem te aanbidden. Ik vraag mij wel eens af of Hij er over nadacht wat er zou gebeuren als onze parasitaire soort Hem niet meer kan aanbidden, door woekerende overbevolking. De Aarde is slechts voor weinigen een Paradijs. Voor de meesten zijn zaken, ook voedselbronnen, hier eindig. Ik weet dat Hij het antwoord weet. Ik weet dat antwoord niet maar mijn religie nodigt mij uit daarover na te denken. Vandaar mijn zorgelijk gepieker af en toe.

No comments:

Post a Comment