Hier zijn we ook bereikbaar:

20 March 2012

Catshuis Democratie

Door: @eerstkoffie.
Regelmatig tref ik naïeven die reppen over zaken als corruptie, wanbeleid en instabiele politiek waarin gewin en eigenbelang de boventoon voeren.
En dat dat in Nederland niet kan, want wij zijn een beschaafd land. En wij zijn een democratie.
Het heeft ook lang geduurd voordat we waren waar we nu zijn en sinds de gedoog-constructie ging het opeens hard.
Zo snel dat velen dat nog niet kunnen bevatten.

Maar, niet getreurd, uw geduld wordt beloond.
Inmiddels hebben we ook in Nederland volksvertegenwoordigers die hun gift van twee euro aan een collectant, declareren zodat het vorstelijke salaris intact blijft.
Zoals gewoonlijk onder de indruk van de USA en Israelische politici, maakt ook ons landje zich druk om de vermoedelijke ontwikkeling van kernwapens in Iran. Terwijl onze kernreactoren, samen met die van alle Europese lidstaten, zeker twintig jaar oud zijn en daardoor potentieel onveilig. Maar bang zijn voor Iran kost geen geld. Het uiteindelijk platbombarderen van een beschaving die al hoogontwikkeld was op het moment dat de 'Joods-Christelijke traditie' nog met knuppels achter beren aanholde, is een prima middel om de sitcom-kijkende Obesitas-patient, wiens enige sportbeoefing bestaat uit lenen voor een caravan of dakkapel, gerust te stellen.
Daarnaast mag de burger van democratisch Nederland eens in de vier jaar op een knopje drukken om diens onvrede te uiten. Als het tenminste niet regent.
Verder mond houden. Oh nee, zwijgen hoeft niet, sinds er vrijheid van meningsuiting bestaat, mag iedereen -zelfs met een lager IQ dan het gemiddelde van 100 (N.B met 80 is iemand 'minder begaafd')- overal een mening over hebben en onbeargumenteerd schelden op alles en iedereen dat hem niet zint. Omdat het kan. Niet omdat er door een volksvertegenwoordiger naar geluisterd wordt. Dat niet. Dus gelijk heeft u als u niet gaat stemmen omdat het regent. Want voor wie u ook stemt, die partij wordt toch weggemoffeld in een gedoogvriendjescoaltitie.
Die zich vervolgens wekenlang terugtrekt in het Catshuis, zonder tegenspraak van oppositie en zonder pers. In de achterkamertjes kan men lekker 'doorpakken' terwijl hardwerkend Nederland kijkt naar topjournalistiek, zoals bijvoorbeeld Pauw en Witteman. Die hele uitzendingen vullen met crises in het management van voetbalclubs, staatssecrerisjes die families op kalkoenboerderijtjes bezoeken en ander volksvermaak. Tja, de wereld draait door.

Wellicht is een tekenfilm als 'Animal Farm' van George Orwell begrijpelijk genoeg voor comazuipende breinen. Om zich te realiseren wat zich langzaamaan voltrekt in de Nederlandse Catshuis-democratie.
"In welk een regime men zal ontwaken blijft een raadsel, al slapend en suffend in democratie."

Lees van deze auteur ook:

Catshuis Democratie 2
Catshuis Democratie 3

No comments:

Post a Comment